parents inc 14759

Een medewerker is zwanger. Wat te doen als je hier geen ervaring mee hebt?

“Ik ben de eerste in mijn organisatie die kinderen heeft gekregen. Ze willen me wel helpen, maar er is geen flauw benul waar ik recht op heb en wat ik tegen kan komen. Ik moet het wiel zelf uitvinden: van kolfruimte, tot verlof, tot uren bewaken. Dat voelt erg alleen.”

Steeds meer start-ups worden volwassen. Hun medewerkers groeien mee. De onvermoeibare twintiger wordt een dertiger met dezelfde ambities en een gezin. De druk op de werknemer neemt toe, maar het bedrijf heeft geen idee; geen beleid en geen kennis om ook mee te groeien met de behoefte van de werknemers. Er zijn geen voorbeelden, geen precedenten en geen kolfruimte. Er is wel vaak een hongerige werkcultuur, met de grenzeloosheid van jonge honden. Maar wat heeft jouw medewerker in deze nieuwe fase eigenlijk nodig?

Hoe zorg je dat jouw medewerker als nieuwe ouder zich niet buitengesloten voelt?

Je medewerker houdt van zijn/haar bedrijf en werk, is nog steeds ambitieus en talentvol. Alleen de werk-privé verdeling is verschoven. De werkende ouder voelt zich alleen en buitengesloten in het bedrijf.

Uitspreken is lastig, want eigenlijk voelt het als niet goed genoeg meer zijn. De twijfel slaat toe. “Pas ik hier nog wel?” De zoektocht naar een nieuw bedrijf dat beter aansluit bij de nieuwe werkbehoeftes van de werkende ouder is begonnen, zonder echte poging om eerst een passende oplossing te vinden. Weer een talent met seniorervaring die het bedrijf verlaat.

Voorkom het vertrek van werkende ouders

Zonde toch? Als jouw personeel zich alleen voelt in de zoektocht van het werkende ouderschap en misschien wel genoodzaakt voelt om iets anders te gaan doen. Dan gaat dat ten koste van kennis, talent en dus geld. Juist als je een relatief jong bedrijf bent is het belangrijk om ouderschap op de agenda te zetten.

Als jouw medewerkers kinderen krijgen heeft dat invloed op jouw bedrijfscultuur. Daar moet je wat mee, maar wat?

Tips voor het ontwikkelen van een oudervriendelijk beleid bij groeiende organisaties

  • Met stip de belangrijkste tip: Ga in gesprek. Zorg dat jouw medewerker zich gezien en gehoord voelt. Wacht niet totdat je een vraag krijgt maar vraag wat er nodig is en zorg dat het goed geregeld is. Ga het gesprek aan met zowel je vrouwelijke als mannelijke medewerkers.
  • Ga ook met je team in gesprek. Zorg dat zij ook weten wat er speelt, maak ouderschap bespreekbaar en niet een ‘probleem van een individu. Zo creëer je gelijkwaardigheid en openheid op de werkvloer. En snapt iedereen waarom zwangerschapsverlof geen vakantie is, waarom je minder over kan werken, en waarom je liever om 16.00 vergadert dan om 17.30 uur. En dat dit niet ten kosten hoeft te gaan van de kwaliteit.
  • Maak er beleid op. Dat klinkt misschien zwaar en denk je: “wij lossen het zelf wel op als het zich voordoet.” Maar met het volwassen worden van je medewerkers, wordt jouw bedrijf ook volwassen. Om willekeur te voorkomen is het belangrijk om zaken vast te leggen; Welke werkgever wil je zijn? Welke gesprekken voer je? Wat zijn de rechten en plichten van jou en van je medewerkers? Zo maak je het helder voor jouw leidinggevenden en voor je medewerker. Ze weten wat ze aan jou als werkgever hebben.
  • Geef jouw medewerker de online cursus de Zachte Landing. Zo biedt je haar de kennis en begrip die je misschien zelf nog niet hebt. En verminder je de kans op uitval. Het is een goede basis voor jouw terugkeerbeleid.

De kans is groot dat er meerdere baby’s geboren worden binnen jouw groeiende organisatie. Welk stapje zet jij extra om talent in huis te houden? Wij helpen je graag een handje om de weg te banen. En jouw bedrijf richting volwassenheid te brengen.

Bekijk hoe wij kunnen helpen of stuur een mail naar info@parentsinc.nl voor een vrijblijvend gesprek.

Artikel delen:

Aan de slag met gezinsvriendelijk werkgeverschap?

Benieuwd hoe Parents Inc. jouw organisatie kan helpen transformeren naar gezinsvriendelijk werkgeverschap? Plan een vrijblijvend informatiegesprek en ontdek de mogelijkheden.

Heb je een vraag?